Lezing over de oudste woonplaatsen in Noordwijk

Op zondagmiddag 20 november 2016 heeft Hein Verkade in Streekmuseum Veldzicht een lezing over oudste woonplaatsen in Noordwijk gehouden.
Hein Verkade is heel vertrouwd met de geschiedenis van Noordwijk. Hij heeft meegewerkt aan de tijdlijn van de Noordwijkse geschiedenis in het museum Veldzicht. In zijn presentatie vertelt hij over de opgravingen achter de ijsbaan, aan de Achterweg, aan de Nieuwe Offemweg en over latere vondsten.
Lees meer →

Streekmuseum Veldzicht Noordwijk geheel vernieuwd

Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk is afgelopen winter opnieuw ingericht. Vanaf nu wordt de geschiedenis van Noordwijk, van prehistorie tot heden, in beeld gebracht. Op 9 april 2015 is het vernieuwde museum officieel geopend door de Noordwijkse wethouder van Cultuur, Marie-José Fles.

Afgelopen winter is in het museum een nieuwe vaste expositie gemaakt met als titel ‘Noordwijk, een plaats met een rijk verleden'. Er is een beeldende tijdlijn gemaakt over de historie van Noordwijk, van de prehistorie tot heden. Tot nu toe was die geschiedenis alleen in boeken te zien, voor het eerst wordt die nu voor jong en oud aanschouwelijk gemaakt door middel van foto's, kaarten, films, en voorwerpen uit vervlogen tijden.

De Rijn en de Limes
Uit archeologisch onderzoek van de laatste jaren blijkt dat de Rijn een andere loop heeft gehad dan tot nu toe bekend was. De rivier maakte een slinger langs Noordwijk en de boerderij Veldzicht ligt op de noordelijke oever van de Rijn. De grens van het Romeinse Rijk, de Limes, liep dus ook dichter bij Noordwijk dan altijd is gedacht. In de nieuwe expositie zijn unieke archeologische vondsten te zien, zoals een pot uit 200 voor Christus en een harnashanger van een van de Heren van Noordwijk.

Lees meer →

Streekmuseum Veldzicht

Museum Noordwijk

logo smbn150x108

Genootschap Oud-Noordwijk

Erfgoed Noordwijk

   

Geschiedenis Streekmuseum Veldzicht

Op zaterdag 28 maart 2009 werd Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk geopend. Hier staan bloembollen, kruiden en blaarkopkoeien centraal. Streekmuseum Veldzicht is gevestigd in boerderij Veldzicht aan de Herenweg 114 in Noordwijk-Binnen. Deze boerderij werd in 1864 gebouwd door Jacobus Hoogeveen, die op boerderij Bouwlust ertegenover geboren werd. Zijn nazaten hadden een gemengd bedrijf én een bloembollenbedrijf op Veldzicht. De familie Hoogeveen hield er koeien, varkens en kippen, maar teelde ook hyacinten en andere bloembollen.

De laatste bewoner van Veldzicht, Jaap Hoogeveen, overleed in februari 2007. Het was zijn wens dat boerderij Veldzicht behouden zou blijven als authentiek element in het landschap van de Duin- en Bollenstreek. Daarom werden boerderij Veldzicht en de landerijen ondergebracht in een stichting. Het zomerhuis en bijgebouw werden beschikbaar gesteld aan het Genootschap "Oud Noordwijk" om het te gebruiken als museum. Dat had wel oren naar extra museumruimte, want in Museum Noordwijk aan het Jan Kroonsplein in Noordwijk aan Zee wordt vooral het verleden van Noordwijk als vissersdorp belicht, maar er is te weinig ruimte om aandacht te besteden aan het agrarisch verleden van Noordwijk.
Lees verder →

Onze sponsors (klik voor meer informatie)

 
 

Contactgegevens

Adres:
  Herenweg 114
  2201 AL Noordwijk
tel: 06 - 4220 4546

Openingstijden:
16-apr-2016 t/m 31-okt-2016
   za. 14.00 tot 17.00 uur
   zo. 14.00 tot 17.00 uur

of na telefonische afspraak

Wie is online

0 bezoekers online
0 gasten, 0 leden

Abonneren op Nieuws