19 november 2017 lezing over: De opstand van de Bataven tegen de Romeinen

Op zondagmiddag 19 november geeft Marten Jesse Pot een lezing over de bekende opstand van de Bataven en Cananefaten tegen de Romeinen in de jaren 69 en 70. Marten Jesse heeft archeologie gestudeerd en meegewerkt aan opgravingen in Nederland en Italië. Hij is werkzaam als communicatiemedewerker bij de Universiteit Leiden. In zijn presentatie gaat hij in op de achtergronden, het verloop en de gevolgen van de Bataafse opstand, die het gehele gebied langs de Rijn in Nederland omvatte, met speciale aandacht voor de anekdotes over en persoonlijke verhalen van de betrokkenen.

Plaats: Streekmuseum Veldzicht, Herenweg 114 in Noordwijk.
Tijd: zondag 19 november om 2 uur.
Entree: 7,50 euro (inclusief toegang tot het museum en een kop thee/koffie). Museumjaarkaarthouders en GON-leden: 5,00 euro.

Romeinen vs. Bataven: opstand in het Nederland van 69 na Christus

In het jaar 69 na Christus brak er een burgeroorlog uit in het Romeinse Rijk. Vier keizers volgend elkaar in sneltreinvaart op en de provincies werden aan hun lot overgelaten. De lokale inwoners van onze regio, toendertijd de Romeinse provincie Germania Inferior, besloten dat dit het perfecte moment was om het Romeinse juk af te werpen en grepen naar de wapens: de grote Bataafse Opstand was een feit.

Uit de Bataafse Opstand zijn veel anekdotes overgeleverd, bijvoorbeeld over de achtergrond van de aanstichter: Julius Civilis, een lid van het lokale Bataafse volk, met een wel heel Romeinse naam. Maar ook kennen we verhalen over de verzwakte Romeinse grensbewaking, soldaten die geconfronteerd werden met een overweldigende strijdmacht. Daarnaast weten we veel over het verloop van de strijd, van de monding van de Rijn tot ver in het huidige Duitsland stonden forten en steden in brand.

Van de oorzaken van de opstand tot het staken van de strijd: deze lezing vertelt het complete verhaal, zowel vanuit de ogen van de Bataven, als de Romeinen. Duik mee in de gebeurtenissen die zo’n 1950 jaar geleden in onze regio plaatsvonden.

Over de spreker:
Marten Jesse Pot studeerde archeologie aan de Universiteit Leiden, deed mee aan opgravingen in Nederland en Italië en werkt nu als communicatiemedewerker aan zijn alma mater. Zijn passie voor de Romeinen houdt hij levend via zijn blog www.marcaur.wordpress.com