Geschiedenis Veldzicht

De geschiedenis van boerderij Veldzicht

DSCN0149
Op zaterdag 28 maart 2009 werd Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk geopend. Hier staan bloembollen, kruiden en blaarkopkoeien centraal. Streekmuseum Veldzicht is gevestigd in boerderij Veldzicht aan de Herenweg 114 in Noordwijk-Binnen. Deze boerderij werd in 1864 gebouwd door Jacobus Hoogeveen, die op boerderij Bouwlust ertegenover geboren werd. Zijn nazaten hadden een gemengd bedrijf én een bloembollenbedrijf op Veldzicht. De familie Hoogeveen hield er koeien, varkens en kippen, maar teelde ook hyacinten en andere bloembollen.

De laatste bewoner van Veldzicht, Jaap Hoogeveen, overleed in februari 2007. Het was zijn wens dat boerderij Veldzicht behouden zou blijven als authentiek element in het landschap van de Duin- en Bollenstreek. Daarom werden boerderij Veldzicht en de landerijen ondergebracht in een stichting. Het zomerhuis en bijgebouw werden beschikbaar gesteld aan het Genootschap “Oud Noordwijk” om het te gebruiken als museum. Dat had wel oren naar extra museumruimte, want in Museum Noordwijk aan het Jan Kroonsplein in Noordwijk aan Zee wordt vooral het verleden van Noordwijk als vissersdorp belicht, maar er is te weinig ruimte om aandacht te besteden aan het agrarisch verleden van Noordwijk.

 

alt
alt

Kruiden, blaarkoppen en bloembollen
Noordwijk heeft een boeiend agrarisch verleden. In de late Middeleeuwen vormde Noordwijk het centrum van de kruidenteelt, zowel voor gebruik in de keuken als voor medicijnen. De veehouders in Noordwijk en omgeving hielden blaarkoppen: een oud Nederlands koeienras dat in de Duin- en Bollenstreek en de Veenstreek vroeger veel voorkwam. Rond 1850 bloeide in de binnenduinrand van Noordwijk de bloembollenteelt op. Al deze facetten komen in Streekmuseum Veldzicht aan de orde. De voormalige kruidenwinkel van Alkemade uit de Pickéstraat is in het museum ondergebracht en voor de boerderij is een kruidentuin aangelegd. U kunt ook zien hoe een boerenwoning er van binnen uitzag en alles te weten komen over het blaarkopvee. Bij speciale gelegenheden is de kaaskelder onder de boerderij te bekijken. Er is nog steeds een bloembollenbedrijf op Veldzicht gevestigd waar u kunt zien hoe het er vroeger en tegenwoordig aan toe gaat in de bloembollenteelt. Ook is er aandacht voor de natuur: op het erf naast de boerderij zijn er hagen en vogelbosjes en kan een wandeling gemaakt worden.

alt
alt
alt

Restauratie
In anderhalf jaar is het zomerhuis naast de boerderij helemaal opgeknapt door vrijwilligers van de Stichting Veldzicht en het Genootschap Oud Noordwijk. Er is verwarming aangelegd, de toegang is aangepast en het dak is gerestaureerd. Daaraan hebben onder andere de Gemeente Noordwijk, Rotary, Lions en Fonds 1818 een bijdrage geleverd. Het Streekmuseum is bedoeld voor de inwoners van Noordwijk en omgeving, maar ook voor recreanten en toeristen.

DSCN0146
alt

 

Contactgegevens

Adres:
Herenweg 114
2201 AL Noordwijk
tel: 06 – 4220 4546
info@streekmuseumveldzicht.nl

Openingstijden:
za. 10.30 tot 17.00 uur
zo. 14.00 tot 17.00 uur
of
na telefonische afspraak

toegangsprijzen:
volwassenen € 5,00 en kinderen € 2,50

Wie is online

0 bezoekers online
0 gasten, 0 leden

Abonneren op nieuws

Loading

Archief Streekmuseum Veldzicht