Laatste Nieuws

Workshop bloembollenmanden maken

Workshop bloembollenmanden maken
Op elke zaterdag in oktober en november is er op Streekmuseum Veldzicht een workshop waarbij manden gevuld worden met bloembollen. De bollen worden naar bloeitijd in lagen geplant. Bovenop zetten we winterviolen zodat uw mand ook in de winter een vrolijke aanblik geeft.
De workshop begint om 10:00 uur, de kosten zijn € 17,50 dit is inclusief materiaal en koffie/thee. Heeft u nog een mand van een vorige workshop dan zijn de kosten € 12,50.
Op verzoek is het mogelijk om met een groep (bijv. een personeelsvereniging) op een andere dag de workshop te doen.
Er zijn ook bloembollen te koop.

Aanmelden:
lidavandervoort@gmail.com
tel.nr.: 0713610520
mobiel: 0642204546

19 november 2017 lezing over: De opstand van de Bataven tegen de Romeinen

Op zondagmiddag 19 november geeft Marten Jesse Pot een lezing over de bekende opstand van de Bataven en Cananefaten tegen de Romeinen in de jaren 69 en 70. Marten Jesse heeft archeologie gestudeerd en meegewerkt aan opgravingen in Nederland en Italië. Hij is werkzaam als communicatiemedewerker bij de Universiteit Leiden. In zijn presentatie gaat hij in op de achtergronden, het verloop en de gevolgen van de Bataafse opstand, die het gehele gebied langs de Rijn in Nederland omvatte, met speciale aandacht voor de anekdotes over en persoonlijke verhalen van de betrokkenen.

Plaats: Streekmuseum Veldzicht, Herenweg 114 in Noordwijk.
Tijd: zondag 19 november om 2 uur.
Entree: 7,50 euro (inclusief toegang tot het museum en een kop thee/koffie). Museumjaarkaarthouders en GON-leden: 5,00 euro.

Romeinen vs. Bataven: opstand in het Nederland van 69 na Christus

In het jaar 69 na Christus brak er een burgeroorlog uit in het Romeinse Rijk. Vier keizers volgend elkaar in sneltreinvaart op en de provincies werden aan hun lot overgelaten. De lokale inwoners van onze regio, toendertijd de Romeinse provincie Germania Inferior, besloten dat dit het perfecte moment was om het Romeinse juk af te werpen en grepen naar de wapens: de grote Bataafse Opstand was een feit.

Uit de Bataafse Opstand zijn veel anekdotes overgeleverd, bijvoorbeeld over de achtergrond van de aanstichter: Julius Civilis, een lid van het lokale Bataafse volk, met een wel heel Romeinse naam. Maar ook kennen we verhalen over de verzwakte Romeinse grensbewaking, soldaten die geconfronteerd werden met een overweldigende strijdmacht. Daarnaast weten we veel over het verloop van de strijd, van de monding van de Rijn tot ver in het huidige Duitsland stonden forten en steden in brand.

Van de oorzaken van de opstand tot het staken van de strijd: deze lezing vertelt het complete verhaal, zowel vanuit de ogen van de Bataven, als de Romeinen. Duik mee in de gebeurtenissen die zo’n 1950 jaar geleden in onze regio plaatsvonden.

Over de spreker:
Marten Jesse Pot studeerde archeologie aan de Universiteit Leiden, deed mee aan opgravingen in Nederland en Italië en werkt nu als communicatiemedewerker aan zijn alma mater. Zijn passie voor de Romeinen houdt hij levend via zijn blog www.marcaur.wordpress.com

 

24 september 2017 lezing over: Archeologisch onderzoek in de Bollenstreek

Op zondagmiddag 24 september geeft Jeroen van Zoolingen een lezing over het archeologische onderzoek in de Duin- en Bollenstreek. Jeroen van Zoolingen werkt als archeoloog in West-Nederland. Hij is de schrijver van het boek “Het Verleden van de Velden”, dat hij zal presenteren. In zijn lezing vertelt hij over de interessantste vondsten uit het verleden die in onze streek zijn gedaan.

Plaats: Streekmuseum Veldzicht, Herenweg 114 in Noordwijk.
Tijd: zondag 24 september om 2 uur.
Entree: 7,50 euro (?) (inclusief toegang tot het museum en een kop thee/koffie). Museumjaarkaarthouders en GON-leden: 5,00 euro.

Pompoenmarkt Veldzicht 9 september 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pompoenmarkt 9 september 2017

Groot assortiment bloembollen voor een mooie lente

Groot assortiment bloembollen voor een mooie lente

Vanaf 1 september tot 20 december kunt u als particulier op vrijdag en zaterdag tussen 9.30 en 17.00 uur bloembollen en bijgoed kopen bij het streekmuseum Veldzicht. Beide dagen is er een specialist aanwezig om u op deskundige wijze te informeren over alle soorten en de mogelijkheden.
De bloembollen hebben de grootste maten en staan straks dus forser en sterker te pronken in uw tuin of plantenbakken.
Het is leerzaam en gezellig. U kuiert op uw gemak langs de bloembollenbakken en u pakt ze zelf in.
De opbrengst gaat naar het Genootschap Oud Noordwijk.
Voor meer informatie en/of het bestellen van bloembollen kunt u contact opnemen met de heer J. Rietmeijer: 071-3615496.

Pagina 1 van 1012345...10...Minst recente »

Contactgegevens

Adres:
Herenweg 114
2201 AL Noordwijk
tel: 06 – 4220 4546

Openingstijden:
half april t/m september
za. 14.00 tot 17.00 uur
zo. 14.00 tot 17.00 uur
of
na telefonische afspraak

toegangsprijzen:
volwassenen € 5,00 en kinderen € 2,50

Wie is online

0 bezoekers online
0 gasten, 0 leden

Abonneren op Nieuws


 

Archief Streekmuseum Veldzicht