Kruidje roer me niet

Rozemarijn

 

 

 

 

 

 

 

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) Symbool voor hernieuwde kracht. De oude latijnse naam betekent “Dauw der zee”. Dat is wellicht te danken aan het feit dat de plant vaak vlak aan de Middellandse zee voorkomt en aan het dauwachtig uiterlijk van de bloesem.
Een andere mooie legende vertelt waarom de bloemen die vroeger wit waren nu blauw bloeien. Tijdens haar vlucht naar Egypte moest Maria zich verbergen voor soldaten. Zij legde haar blauwe mantel over een rozemarijnstruik en verborg zich daaronder. Toen zij de mantel weghaalde kleurden de bloemen blauw als eerbetoon aan haar.
Het is een kruid wat omgeven is door mythen, magie en volksgeneeskunde.
Wij kennen het vooral als een kruid wat veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken, denk aan de tomatensaus. En als geurend kruid te gebruiken in parfums.
De geur van rozemarijn is ook in het huiselijk leven goed te gebruiken. Gedroogde stengels zonder blad laten branden geeft een aangename geur en dat kan natuurlijk ook in de bbq, de open haard of de houtkachel.
Twijgjes tussen het linnengoed ruikt lekker en houdt de motten weg. Wollen kleding naspoelen met rozemarijnwater houdt het lekker zacht en fris ruikend.
Een mooie struik kan best wel oud worden als de winters niet te streng zijn. In de Bollenstreek werd de rozemarijn vooral in potten gekweekt zodat ze in de winter in de kelders gezet konden worden.
Als de kleine blauw-violette bloemetjes in april verschijnen hebben de bijen en de hommels ook weer feest.
Een haagje van rozemarijn is een geurig alternatief voor de welbekende buxus die zo gevoelig is voor ziekten. Snoeien na de 1e bloei houdt de haag compact en mooi.
Op Veldzicht hebben we een paar takken met wortels opgekweekt tot mooie struikjes zodat we er weer jaren van kunnen genieten.
Kruidige groet van Evelien Steenbeek!

Contactgegevens

Adres:
Herenweg 114
2201 AL Noordwijk
tel: 06 – 4220 4546
info@streekmuseumveldzicht.nl

Openingstijden:
za. 10.30 tot 17.00 uur
zo. 14.00 tot 17.00 uur
of
na telefonische afspraak

toegangsprijzen:
volwassenen € 5,00 en kinderen € 2,50

Wie is online

0 bezoekers online
0 gasten, 0 leden

Abonneren op nieuws

Loading

Archief Streekmuseum Veldzicht