Opening Parel Veldzicht

Parel Veldzicht eerste project van Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek

NOORDWIJK – Dit voorjaar worden de eerste projecten afgerond die tot stand zijn gekomen dankzij het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek. De gezamenlijke Bollenstreek-gemeenten willen dit resultaat graag vieren. Daarom wordt op 6 juni a.s. de Parel Veldzicht officieel geopend.

Parel Veldzicht is het eerste onderdeel van het Gebieds-programma B(l)oeiende Bollenstreek dat wordt afgerond. In de afgelopen jaren zijn rond Streekmuseum Veldzicht aan de Herenweg in Noordwijk verschillende landschappelijke en recreatieve projecten uitgevoerd. De Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond en Landgoed Veldzicht zijn de aanjagers geweest voor de projecten. Toen in 2017 de eerste subsidieaanvragen voor het Gebiedsprogramma konden worden ingediend, hadden zij hun plannen al klaar. ANLV Geestgrond heeft ook de uitvoering van de projecten op zich genomen.

Van duintuin tot kruidentuin

Streekmuseum Veldzicht heeft een nieuwe entree gekregen, die omzoomd is met beukenhagen. Achter de boerderij is een hooiberg gebouwd, die dienst doet als ontmoetingsplek. Rondom Veldzicht is de Wandelroute Veldzicht aangelegd, die in november 2018 werd opgeleverd. Deze wandelroute verbindt Veldzicht via bollenvelden en weilanden met de duinen en zorgpark Willem van den Bergh van ’s Heeren Loo. Daar hebben vrijwilligers en deelnemers van de dagbesteding in Villa Tomata een duintuin aangelegd.

Afgelopen jaar zijn bij de nieuwe entree een kruidenveld en een historische bollentuin aangelegd. De kruidentuin vóór de boerderij is opnieuw ingericht volgens de inzichten van botanicus en arts Rembert Dodoens en heet nu Dodoens Cruydehof.

B(l)oeiende Bollenstreek

De projecten zijn onderdeel van hetGebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek dat de samenwerkende gemeenten in de Duin- en Bollenstreek samen met organisaties en ondernemers hebben opgesteld. Hiermee willen de gemeenten het landschap en de natuur versterken en de identiteit en de beleving van de Duin- en Bollenstreek voor bewoners en bezoekers vergroten. In de Duin- en Bollenstreek liggen 20 parels, waarvan Streekmuseum Veldzicht er één is.

Voor de uitvoering van het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek heeft de provincie Zuid-Holland een programmasubsidie verleend. De gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen hebben ook zelf gelden bij elkaar gebracht. De projecten rond Veldzicht ontvangen een bijdrage vanuit de provinciale programmasubsidie en een regionale bijdrage van Holland Rijnland. Daarnaast financieren de gemeente Noordwijk en de ANLV Geestgrond mee.

Feestelijke opening

Bij de entree van Streekmuseum Veldzicht is een informatiepaneel geplaatst, met uitleg over de gebouwen en tuinen op het erf.

Als feestelijke afsluiting van de Parel Veldzicht onthult Sjaak van den Berg, wethouder van Noordwijk en coördinerend wethouder voor het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek, op 6 juni a.s. dit informatiepaneel en opent hij Dodoens Cruydehof.

Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond

Postadres: Herenweg 114, 2201 AL Noordwijk

E-mail: info@anlvgeestgrond.nl

Website: www.anlvgeestgrond.nl

Voor een fraaie en duurzame Bollenstreek

Contactgegevens

Adres:
Herenweg 114
2201 AL Noordwijk
tel: 06 – 4220 4546
info@streekmuseumveldzicht.nl

Openingstijden:
za. 10.30 tot 17.00 uur
zo. 14.00 tot 17.00 uur
of
na telefonische afspraak

toegangsprijzen:
volwassenen € 5,00 en kinderen € 2,50

Wie is online

0 bezoekers online
0 gasten, 0 leden

Abonneren op nieuws

Loading

Archief Streekmuseum Veldzicht