Stijlkamers

Het is feest in het binhuis, de mooie kamer of stijlkamer. Moeder ligt met haar kindje in de bedstee bij te komen van de geboorte.
De zondagse tafel is netjes gedekt, daar zorgt oma wel voor.
De kamer heeft een diggelkast waar de mooie spulletjes in staan. Ook staat er een linnenkast waar ondermeer 2 doodshemden inliggen.Dat hoorde bij de uitzet. De bijbel ligt erin, een flesje reukwater , een bosje lavendel en een naaimand.
Op de schoorsteen staan twee witte Lerwick hondjes die vader heeft meegebracht uit Engeland.Hij vist daar regelmatig in de buurt met de bomschuit.
Op zondag wordt er op het orgel gespeeld, psalmen of gezangen. De zoon kijkt belangstellend toe met zijn klompbootje.
Zijn zusje is de kat aan het borstelen.

Moeder en dochter zijn in de gezellige keuken met geraniums voor de ramen.Ze zijn druk bezig om vis te bakken en opoe zit lekker warm met haar voeten dichtbij het loggerfornuis. Zij heeft haar brilletje op en leest uit haar bijbeltje.
Er staan keulse potten en de grijs emaille pannen staan op de oliestellen.In de hooikist staat een pan rijst gaar te worden. Er staat ook was-en strijkgereedschap.
Het water voor de afwas en was komt uit de pomp.
In de keuken is de deur naar het gemak, ook wel kakhuis, stilletjes of secreet genoemd. Het bestaat uit een houten plank met een rond gat er in. Aan de wand hangen stukken krant als toiletpapier.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

29 juni 2020