Vaste tentoonstelling

914x374 veldzicht copy

 
Streekmuseum Veldzicht heeft een permanente tentoonstelling waarin de historische tijdlijn van de regio in beeld wordt gebracht. Noordwijk is van oudsher bekend vanwege Kruiden, Blaarkoppen en Bloembollen. Op deze gebieden heeft Noordwijk dan ook een b(l)oeiend agrarisch verleden. Kruiden, Blaarkoppen en Bloembollen, de manier van werken en wonen kun u hier van heel dichtbij beleven.
 
Kruiden
In de late Middeleeuwen vormde Noordwijk het centrum van de kruidenteelt, zowel voor gebruik in de keuken als voor medicijnen. Zo is de voormalige kruidenwinkel van Alkemade uit de Pickéstraat in Noordwijk ondergebracht in het museum en vóór de boerderij is nu een kruidentuin aangelegd. Ben u in speciale kruiden geïnteresseerd, dan loont het de moeite om eens langs te komen. Wist dat ook het Openluchtmuseum in Arnhem aandacht geeft aan de Noordwijkse kruidenteelt uit de 18e en 19e eeuw?

Blaarkoppen
De veehouders in Noordwijk en omgeving hielden vroeger blaarkoppen: een oud Nederlands koeienras dat in de Duin- en Bollenstreek en de Veenstreek veel voorkwam.

Bloembollen
Rond 1850 bloeide in de binnenduinrand van Noordwijk de bloembollenteelt op en ontstond de bollenstreek. Nog steeds is er een bloembollenbedrijf op Veldzicht gevestigd. Hier kunt u zien hoe in het veleden en tegenwoordig toe gaat in de bloembollenteelt. In het voorjaar kunt u hier de bloembollen velden bekijken en fotograferen en in het najaar is een ruime keuze aan bloembollen beschikbaar voor de verkoop.

Boerderij
Naast het streekmuseum kunt ook zien hoe destijds een boerenwoning er van binnen uitzag. Bij speciale gelegenheden is de oude kaaskelder onder de boerderij te bezichtigen. Ook is er aandacht voor de natuur: op het erf naast de boerderij zijn er hagen en vogelbosjes en kan een wandeling gemaakt worden.


Daarnaast wordt de museum ruimte ook gebruikt voor wisselende tentoonstellingen.
Indien uzelf een historische locatie zoekt voor speciale activiteit, dan is Streekmuseum Veldzicht bij uitstek de gelegenheid. Een aantal voorbeelden worden hier gegeven.

Contactgegevens

Adres:
Herenweg 114
2201 AL Noordwijk
tel: 06 – 4220 4546
info@streekmuseumveldzicht.nl

Openingstijden:
za. 10.30 tot 17.00 uur
zo. 14.00 tot 17.00 uur
of
na telefonische afspraak

toegangsprijzen:
volwassenen € 5,00 en kinderen € 2,50

Wie is online

0 bezoekers online
0 gasten, 0 leden

Abonneren op nieuws

Loading

Archief Streekmuseum Veldzicht