Brave hendrik

Uit de tuinen

22 februari 2024

Brave hendrik (Chenopodium bonus-henricus) is ook bekend onder de volksnamen veldspinazie, wilde melde, ganzenvoet of algoede. De naam verwijst naar koning Hendrik IV van Navarra en diende ter onderscheid van de giftige ‘slechte Hendrik’ (bosbingelkruid).

Vooral in Engeland at men deze groente tot de uit Azië afkomstige spinazie ingeburgerd raakte. Brave hendrik was goed tegen scheurbuik omdat het blad veel ijzer, calcium en vitamine C en B1 bevat. Vroeger vooral gekweekt als vroege spinazieachtige groente met een mildere smaak dan de spinazie. De jonge bladeren zijn rauw te eten in de sla of gekookt toegevoegd aan stoofschotels, vullingen, soepen, puree en hartige taarten. De jonge scheuten kun je als ‘asperge’ kweken en eten.

De gekneusde bladeren helpen tegen schaafwonden.

Brave hendrik kwam voorheen veel voor langs zandwegen en onverharde boerenerven. In Nederland te vinden in Zuid-Limburg op lössbodem en rivierkleigronden. Nu helaas zeer zeldzaam omdat er nog nauwelijks zandpaden en onverharde boerenerven zijn. Gelukkig nog wel op Veldzicht te vinden in het vak ’Kruiden, wortelen en vruchten’ in de Dodoens Cruydehof.
In die kruidentuin en ook in het historisch kruidenveld staan meer ‘vergeten groenten’, zoals de kardoen. De tuinen zijn tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk. Met de audiotour Heilzaam Noordwijk kun je op het erf rondlopen en ondertussen interessante weetjes horen. De audiotour kun je downloaden bij het informatiebord op het erf.

Een rondleiding voor groepen binnen in het museum én buiten kan ook. Informeer daarvoor bij de locatiemanager: info@streekmuseumveldzicht.nl of 06-81284798.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Beregeningsysteem

Beregeningsysteem

In de twee historische kruidentuinen en de bollentuin is een beregeningssysteem aangelegd. Door een grondboring is er geen kraanwater meer nodig. De beregeningsinstallatie betekent een verlichting van het werk voor de tuinvrijwilligers; dit dankzij een besluit van het...

Lees meer
Duurzaam Veldzicht: zonnepanelen

Duurzaam Veldzicht: zonnepanelen

Vorig jaar kreeg Veldzicht een cheque van € 30.000 uit het Eneco Luchterduinenfonds. Hiermee is de wens om zonnepanelen op de Bollenschuur te laten installeren in vervulling gegaan. En ook dubbele beglazing in de keuken en bibliotheek én verlichting langs het pad op...

Lees meer
Workshops Nazomerkruiden

Workshops Nazomerkruiden

Onder deskundige begeleiding zelf verzorgingsproducten maken met natuurlijke ingrediënten is niet moeilijk. En het is leuk om te doen. Neem een tas mee voor de producten die je mee naar huis kunt nemen. Het hangt ervan af welke kruiden voorhanden zijn, wat je gaat...

Lees meer