Framboos (Rubus Idaeus)

Nieuws | Uit de tuinen

31 januari 2024

De vermoedelijke oorsprong van de naam ‘rubus’ komt uit het begin van onze jaartelling; het latijnse woord ‘ruber’ betekent rood. Kijk maar naar de rode vruchten en vaak ook de rode stengels van de framboos.
Het woord ‘framboos’ stamt uit de 15e eeuw en betekent zoete rode wijn. De naam is ook afgeleid van het woord ‘raspoie’ van Germaanse oorsprong, dat ‘struikgewas’ betekent. De framboos is dus al heel lang bekend in onze streken.
De struik is een sterke groeier en moet ook behoorlijk gesnoeid worden. Snoeien doet groeien en bloeien. En eenmaal per jaar flink wat organische mest doet de rest.

Er zijn twee verschillende soorten, de zomer- en de herfstframboos. Dat betekent een groot deel van het jaar oogst. De rode vruchten zijn erg lekker en bevatten veel vitamine C. De toepassingen zijn legio: jam, siroop, sap, puree, saus én gewoon zo uit het handje!
Van de gedroogde bladeren kun je thee zetten.

Rembert Dodoens gebruikte de witte bloemen in een mengsel met honing tegen ooginfecties. Tegenwoordig worden de frambozen ook gebruikt als lekker smaakje in medicijnen voor kinderen. In de Dodoens Cruydehof zijn de zomer- en herstframboos te vinden in het vak ‘houtachtigen’.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Brave hendrik

Brave hendrik

Brave hendrik (Chenopodium bonus-henricus) is ook bekend onder de volksnamen veldspinazie, wilde melde, ganzenvoet of algoede. De naam verwijst naar koning Hendrik IV van Navarra en diende ter onderscheid van de giftige ‘slechte Hendrik’ (bosbingelkruid). Vooral in...

Lees meer
Workshop Paashaas vilten

Workshop Paashaas vilten

Zondagmiddag 17 maart kun je een paashaas vilten in de stal. Langzamerhand een traditie bij Veldzicht: een paashaas in de lente, dan een bollenveld en in de winter kerstengeltjes vilten. Iedereen kan deze techniek leren. Ervaren docenten begeleiden je daarbij. Zo kom...

Lees meer
Lezing over ‘De Gekkenlogger’

Lezing over ‘De Gekkenlogger’

Op zondag 25 februari 2024 om 14.00 uur geeft Joop Burgerhout een lezing over ‘De Gekkenlogger’. In de zomer van 1915 ging de Katwijkse zeillogger KW171 met dertien bemanningsleden de Noordzee op. Zes weken later werd het schip door een Noors schip gesignaleerd. Tien...

Lees meer