Framboos (Rubus Idaeus)

Nieuws | Uit de tuinen

31 januari 2024

De vermoedelijke oorsprong van de naam ‘rubus’ komt uit het begin van onze jaartelling; het latijnse woord ‘ruber’ betekent rood. Kijk maar naar de rode vruchten en vaak ook de rode stengels van de framboos.
Het woord ‘framboos’ stamt uit de 15e eeuw en betekent zoete rode wijn. De naam is ook afgeleid van het woord ‘raspoie’ van Germaanse oorsprong, dat ‘struikgewas’ betekent. De framboos is dus al heel lang bekend in onze streken.
De struik is een sterke groeier en moet ook behoorlijk gesnoeid worden. Snoeien doet groeien en bloeien. En eenmaal per jaar flink wat organische mest doet de rest.

Er zijn twee verschillende soorten, de zomer- en de herfstframboos. Dat betekent een groot deel van het jaar oogst. De rode vruchten zijn erg lekker en bevatten veel vitamine C. De toepassingen zijn legio: jam, siroop, sap, puree, saus én gewoon zo uit het handje!
Van de gedroogde bladeren kun je thee zetten.

Rembert Dodoens gebruikte de witte bloemen in een mengsel met honing tegen ooginfecties. Tegenwoordig worden de frambozen ook gebruikt als lekker smaakje in medicijnen voor kinderen. In de Dodoens Cruydehof zijn de zomer- en herstframboos te vinden in het vak ‘houtachtigen’.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Beregeningsysteem

Beregeningsysteem

In de twee historische kruidentuinen en de bollentuin is een beregeningssysteem aangelegd. Door een grondboring is er geen kraanwater meer nodig. De beregeningsinstallatie betekent een verlichting van het werk voor de tuinvrijwilligers; dit dankzij een besluit van het...

Lees meer
Duurzaam Veldzicht: zonnepanelen

Duurzaam Veldzicht: zonnepanelen

Vorig jaar kreeg Veldzicht een cheque van € 30.000 uit het Eneco Luchterduinenfonds. Hiermee is de wens om zonnepanelen op de Bollenschuur te laten installeren in vervulling gegaan. En ook dubbele beglazing in de keuken en bibliotheek én verlichting langs het pad op...

Lees meer
Workshops Nazomerkruiden

Workshops Nazomerkruiden

Onder deskundige begeleiding zelf verzorgingsproducten maken met natuurlijke ingrediënten is niet moeilijk. En het is leuk om te doen. Neem een tas mee voor de producten die je mee naar huis kunt nemen. Het hangt ervan af welke kruiden voorhanden zijn, wat je gaat...

Lees meer