Goudsbloem

Uit de tuinen

14 juli 2023

De goudsbloem (calendula officinalis) is inheems in het Middellandse zeegebied en Iran. Tegenwoordig veel gekweekt als tuinbloem over de hele wereld. Wanneer je in het voorjaar begint met zaaien en dit met tussenpozen van een aantal weken herhaalt kan je een groot deel van het jaar genieten van de mooie oranje gele bloemen. Ook bekend met de volksnamen: oranjebloem, goudjesbloem, goukes, feminel of doodenblome.

Door de tijd heen is de goudsbloem voor vele doeleinden gebruikt. De Egyptenaren zagen de goudsbloem als een verjongend kruid. De Grieken gebruikten de bloemen vooral om hun gerechten mee te garneren en op smaak te brengen. In India maakte men goudsbloemkransen om goden en godinnen mee te kronen. In de Middeleeuwen beschouwden mensen de goudsbloem als symbool van de liefde in allerlei rituelen. Alchemisten dachten vroeger dat ze uit goudsbloemzaad goud konden winnen vanwege de gele kleur.

Als je de bloemen weekt in water of melk lijkt het heel veel op saffraan. Het schijnt dat Hollandse kooplieden vroeger aardig verdiend hebben aan deze zogenaamde saffraan.

De bladeren zijn ook nuttig zoals Rembert Dodoens al opmerkte: ‘Het sap van de bladeren is seer goedt om den tandtseer te versoeten. De bladeren maecken den buyck weeck ende maeghen eenen seer lichten kamerganck.’ In de Dodoens Cruydehof staan de goudsbloemen er weer prachtig bij.

In de nazomer kruidenworkshop leer je om goudsbloemzalf te maken; een zachte ontsmettende zalf, heerlijk om te gebruiken bij zonnebrand.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Kindercultuurmaand

Kindercultuurmaand

Tijdens de Noordwijk Kindercultuurmaand in oktober zijn er bij musea en culturele instellingen in Noordwijk allerlei leuke activiteiten voor kinderen t/m 12 jaar. Ga je mee "Op reis door Noordwijk"? Bij Veldzicht zijn er allerlei creatieve en uitdagende activiteiten...

Lees meer
Lezing over de Tuin van Holland

Lezing over de Tuin van Holland

Op zondag 29 oktober om 14.00 uur geeft Menko Wiersema een lezing over de keuken in de Gouden Eeuw en de plek van de Bollenstreek binnen deze (mondiale) vernieuwing. Tevens zal hij de Tuin van Holland toelichten; Nederland stond destijds aan de top van de culinaire...

Lees meer
Kerriekruid

Kerriekruid

Kerriekruid (Helichrysum italicum) is ook bekend onder de volksnaam ‘Italiaans zonnegoud’. Met die naam is het gelijk duidelijk dat dit kruid uit de mediterrane streken komt. De plant bloeit met kleine gele bloemetjes en heeft prachtig zilvergrijs blad. Er hangt een...

Lees meer