Hysop (Hyssopus officinalis) ken je misschien onder de volksnamen ipse, paddekruid en yssop. Dit heerlijk geurende kruid bloeit in het wild rond de Middellandse Zee waar het vooral groeit op oude muren en droge oevers. De paarsblauwe bloemetjes zijn erg aantrekkelijk voor allerlei insecten. De geur heeft een vleugje van munt en iets van wijnruit. Omdat hysop zo lekker ruikt is de plant ook geliefd als haag.
Kolonisten namen dit kruid mee naar de nieuwe wereld. Het is bekend door het gebruik als thee, kruidentabak en als antiseptisch middel. Hysopthee werkt goed tegen ‘slijm op de borst’ en bij keelpijn.
In Frankrijk gebruikt men de bladeren als onderdeel van een ‘bouquet garni’ en als smaakmaker in tomatenpuree. Maar met mate want de smaak is erg pittig. De losse bloemetjes kun je in een salade eten.
In de parfumindustrie gebruikt men de geur van gesnipperd hysopblad.
Op Veldzicht staat hysop overvloedig in bloei en is altijd omringd door hommels en bijen.
In de kruidenworkshops leer je een hydrolaat van hysop te maken. In een sprayflesje, heerlijk verfrissend op je gezicht en je haren.