Jeneverbes

Uit de tuinen

24 november 2023

Jeneverbes (Juniperus Communis) is ook bekend onder de volksnamen dambeer, jeneverhout, palmboom, vrakelbes en wakel.
Deze traag groeiende, groenblijvende boom met naaldachtige bladeren vind je in Nederland vooral op de Veluwe en in Drenthe. De laatste jaren gaat het minder goed met de jeneverbes in Drenthe. Daar zijn nu jeneverbesbrigades opgericht die stukken land kaal houden zodat de bomen zich kunnen uitbreiden.

Vroeger geloofde men dat de bessen hielpen tegen slangenbeten. En als men de takken verbrandde hielp dat tegen besmettelijke ziekten zoals de pest. In 1870 nog toegepast tijdens de pokkenepidemie.
In de Middeleeuwen ook als symbool van kuisheid gezien. Op een schilderij van Leonardo da Vinci is de jeneverbes op de achtergrond te zien.
Rembert Dodoens vertelde over de jeneverbes: ‘….de vruchten zijn goet om de lever en de nieren te rynighen/ende sij maecken alle grove ende slymerighe vochtigheden dun…’.

De bessen zijn geschikt voor culinair gebruik in marinades voor wild en bij het inmaken van zuurkool. Verschillende dranken zoals gin, jenever, aquavit en Bénédictine worden gearomatiseerd met de bessen.

Het hout wordt vooral gebruikt om kledingkasten te maken; motten houden niet van de geur.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Brave hendrik

Brave hendrik

Brave hendrik (Chenopodium bonus-henricus) is ook bekend onder de volksnamen veldspinazie, wilde melde, ganzenvoet of algoede. De naam verwijst naar koning Hendrik IV van Navarra en diende ter onderscheid van de giftige ‘slechte Hendrik’ (bosbingelkruid). Vooral in...

Lees meer
Workshop Paashaas vilten

Workshop Paashaas vilten

Zondagmiddag 17 maart kun je een paashaas vilten in de stal. Langzamerhand een traditie bij Veldzicht: een paashaas in de lente, dan een bollenveld en in de winter kerstengeltjes vilten. Iedereen kan deze techniek leren. Ervaren docenten begeleiden je daarbij. Zo kom...

Lees meer
Lezing over ‘De Gekkenlogger’

Lezing over ‘De Gekkenlogger’

Op zondag 25 februari 2024 om 14.00 uur geeft Joop Burgerhout een lezing over ‘De Gekkenlogger’. In de zomer van 1915 ging de Katwijkse zeillogger KW171 met dertien bemanningsleden de Noordzee op. Zes weken later werd het schip door een Noors schip gesignaleerd. Tien...

Lees meer