Jeneverbes (Juniperus Communis) is ook bekend onder de volksnamen dambeer, jeneverhout, palmboom, vrakelbes en wakel.
Deze traag groeiende, groenblijvende boom met naaldachtige bladeren vind je in Nederland vooral op de Veluwe en in Drenthe. De laatste jaren gaat het minder goed met de jeneverbes in Drenthe. Daar zijn nu jeneverbesbrigades opgericht die stukken land kaal houden zodat de bomen zich kunnen uitbreiden.
Vroeger geloofde men dat de bessen hielpen tegen slangenbeten. En als men de takken verbrandde hielp dat tegen besmettelijke ziekten zoals de pest. In 1870 nog toegepast tijdens de pokkenepidemie.
In de Middeleeuwen ook als symbool van kuisheid gezien. Op een schilderij van Leonardo da Vinci is de jeneverbes op de achtergrond te zien.
Rembert Dodoens vertelde over de jeneverbes: ‘….de vruchten zijn goet om de lever en de nieren te rynighen/ende sij maecken alle grove ende slymerighe vochtigheden dun…’.
De bessen zijn geschikt voor culinair gebruik in marinades voor wild en bij het inmaken van zuurkool. Verschillende dranken zoals gin, jenever, aquavit en Bénédictine worden gearomatiseerd met de bessen.
Het hout wordt vooral gebruikt om kledingkasten te maken; motten houden niet van de geur.