Jeneverbes

Uit de tuinen

24 november 2023

Jeneverbes (Juniperus Communis) is ook bekend onder de volksnamen dambeer, jeneverhout, palmboom, vrakelbes en wakel.
Deze traag groeiende, groenblijvende boom met naaldachtige bladeren vind je in Nederland vooral op de Veluwe en in Drenthe. De laatste jaren gaat het minder goed met de jeneverbes in Drenthe. Daar zijn nu jeneverbesbrigades opgericht die stukken land kaal houden zodat de bomen zich kunnen uitbreiden.

Vroeger geloofde men dat de bessen hielpen tegen slangenbeten. En als men de takken verbrandde hielp dat tegen besmettelijke ziekten zoals de pest. In 1870 nog toegepast tijdens de pokkenepidemie.
In de Middeleeuwen ook als symbool van kuisheid gezien. Op een schilderij van Leonardo da Vinci is de jeneverbes op de achtergrond te zien.
Rembert Dodoens vertelde over de jeneverbes: ‘….de vruchten zijn goet om de lever en de nieren te rynighen/ende sij maecken alle grove ende slymerighe vochtigheden dun…’.

De bessen zijn geschikt voor culinair gebruik in marinades voor wild en bij het inmaken van zuurkool. Verschillende dranken zoals gin, jenever, aquavit en Bénédictine worden gearomatiseerd met de bessen.

Het hout wordt vooral gebruikt om kledingkasten te maken; motten houden niet van de geur.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Foto van de maand: muizenval

Foto van de maand: muizenval

Vrijwilligers van de werkgroep Collectiebeheer en registratie beschrijven alle voorwerpen van het museum. Voortaan iedere maand een voorproefje. Een van de oudste muizenvallen is een blokval of pletval. Het lokaasplankje is verbonden via een touwtje met het...

Lees meer
Blaassilene

Blaassilene

Blaassilene (Silene Vulgaris) is een plant uit de anjerfamilie. Deze wintergroene bodembedekker bloeit met witte opvallende bloemen met een sterk opgeblazen kelkbuis. De blaassilene is vernoemd naar de Griekse bosgoed Silenus die een dikke buik zou hebben. Er zijn...

Lees meer
Fiets zoekt Groen en Open tuinen

Fiets zoekt Groen en Open tuinen

Tijdens Fiets zoekt Groen op 1 juni en tijdens Markt onder de Linden op 8 en 9 juni is Veldzicht ook in de routes opgenomen. Rondom de museumboerderij liggen een zwaluwvijver, kikkerpoel, een Dodoens Cruydehof, een historisch kruidenveld en een bollentuin. Er staan...

Lees meer