Kaardebol

Uit de tuinen

29 december 2022

Trots en fier staat de kaardebol (Dipsacus fullonum) overeind. Ook in de winter een prachtig decoratief gezicht met zijn stekels en grote bladeren. Vooral bij sneeuw en vorst is zo’n grote plant een blikvanger in de tuin. Dus, niks winterklaar maken, gewoon lekker laten staan.
Vroeger werden de gedroogde stekelige bloemen van de weverskaars – een bijzonder soort kaardebol – gebruikt voor het ruwen van wollen stoffen. De gedroogde zaadbol lijkt namelijk op een wolkam (= kaarde). Daar komt de naam kaardebol vandaan.
Nog een leuk weetje voor jonge meisjes: als je baadt in het vocht wat uit de kaardebollen komt, word je heel erg mooi, dacht men vroeger. Vandaar dat de plant ook wel ‘Venusblad’ heette.
De kruisgewijs tegenover elkaar staande bladeren vormen een kommetje waarin het regenwater blijft staan. Dorstlesser voor wie langs komt!
Bijen vinden de plant erg lekker. De kleine lila bloempjes zitten boordevol nectar.
Vogels willen graag een kaardebolzaadje meepikken. In de winter zie je ze vaak snoepen van de verdroogde bloemen.
De kaardebol staat in de Dodoens Cruydehof en in het kruidenveld. Meer informatie over de planten is via de plattegrond op deze website te vinden.

        


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Mierikswortel

Mierikswortel

De mierikswortel (Armoracia rusticana) is ook bekend onder de volksnamen boerenradijs, peperwortel, meirettich, mieredik en lepeltjesdief. Het is een smaakmaker van eigen bodem, zelfs uit eigen tuin. Heel makkelijk zelf te kweken: steek een stukje wortel in de grond...

Lees meer
Kerstworkshops

Kerstworkshops

Schitterende kerstengeltjes In de aanloop naar Kerstmis was in de warme stal van Veldzicht de workshop ‘Kerstengeltjes vilten’. De aanwezige dames genoten van een relaxte middag waarin ze prachtige engeltjes maakten. Een kerstkrans en chocolaatjes maakten de...

Lees meer