Laurier

Uit de tuinen

11 november 2023

Laurier (Laurus Nobilis) is een mooie groenblijvende boom, oorspronkelijk uit Zuid-Europa, maar nu verspreid over de hele wereld. In warmere streken kan de laurier wel tot een boom van 9 meter uitgroeien. Hier in Nederland blijft de laurier een overzichtelijke struik met glimmende bladeren en geelgroene bloemetjes met uiteindelijk zwarte bessen.
Lauraceae betekent prijs en nobilis betekent beroemd, bekend. Denk maar aan de lauwerkrans die winnaars omgehangen krijgen. De lauwerkransen van het blad waren een symbool van wijsheid en glorie. Ook was de laurierboom een heilige boom gewijd aan Apollo, de Griekse god van de helderziendheid, poëzie en de geneeskunst.

Culinair gezien worden de laurierbladeren gebruikt in de klassieke bouquet garni met peterselie en tijm. En ook in inmaakkruiden, vleeskruiden, marinades, sauzen en stoofpotten. Denk maar aan het draadjesvlees van oma.

Nog een leuke tip: de bessen zijn goed tegen zweetvoeten. Kneus de bessen, giet er heet water over heen en dan lekker met de voeten erin. Werkt ook heel ontspannend.
Op Veldzicht staan een paar mooie laurierstruiken in de Dodoens Cruydehof en in het kruidenveld. De  bladeren zijn al eens gebruikt door de plaatselijke slager.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Foto van de maand: muizenval

Foto van de maand: muizenval

Vrijwilligers van de werkgroep Collectiebeheer en registratie beschrijven alle voorwerpen van het museum. Voortaan iedere maand een voorproefje. Een van de oudste muizenvallen is een blokval of pletval. Het lokaasplankje is verbonden via een touwtje met het...

Lees meer
Blaassilene

Blaassilene

Blaassilene (Silene Vulgaris) is een plant uit de anjerfamilie. Deze wintergroene bodembedekker bloeit met witte opvallende bloemen met een sterk opgeblazen kelkbuis. De blaassilene is vernoemd naar de Griekse bosgoed Silenus die een dikke buik zou hebben. Er zijn...

Lees meer
Fiets zoekt Groen en Open tuinen

Fiets zoekt Groen en Open tuinen

Tijdens Fiets zoekt Groen op 1 juni en tijdens Markt onder de Linden op 8 en 9 juni is Veldzicht ook in de routes opgenomen. Rondom de museumboerderij liggen een zwaluwvijver, kikkerpoel, een Dodoens Cruydehof, een historisch kruidenveld en een bollentuin. Er staan...

Lees meer