Laurier

Uit de tuinen

11 november 2023

Laurier (Laurus Nobilis) is een mooie groenblijvende boom, oorspronkelijk uit Zuid-Europa, maar nu verspreid over de hele wereld. In warmere streken kan de laurier wel tot een boom van 9 meter uitgroeien. Hier in Nederland blijft de laurier een overzichtelijke struik met glimmende bladeren en geelgroene bloemetjes met uiteindelijk zwarte bessen.
Lauraceae betekent prijs en nobilis betekent beroemd, bekend. Denk maar aan de lauwerkrans die winnaars omgehangen krijgen. De lauwerkransen van het blad waren een symbool van wijsheid en glorie. Ook was de laurierboom een heilige boom gewijd aan Apollo, de Griekse god van de helderziendheid, poëzie en de geneeskunst.

Culinair gezien worden de laurierbladeren gebruikt in de klassieke bouquet garni met peterselie en tijm. En ook in inmaakkruiden, vleeskruiden, marinades, sauzen en stoofpotten. Denk maar aan het draadjesvlees van oma.

Nog een leuke tip: de bessen zijn goed tegen zweetvoeten. Kneus de bessen, giet er heet water over heen en dan lekker met de voeten erin. Werkt ook heel ontspannend.
Op Veldzicht staan een paar mooie laurierstruiken in de Dodoens Cruydehof en in het kruidenveld. De  bladeren zijn al eens gebruikt door de plaatselijke slager.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Schenking AED en BHV verbanddoos

Schenking AED en BHV verbanddoos

Met veel dank aan Zorg en Zekerheid en het Rode Kruis is op 7 december een Automatische Externe Defibrillator (AED) geplaatst. De AED werd uitgereikt door Zorg en Zekerheid en EHBO Noordwijk aan Lida van der Voort, locatiemanager van museum Veldzicht. Ook is een BHV...

Lees meer
Leerlingen vmbo-groen op bezoek

Leerlingen vmbo-groen op bezoek

Ruim 100 brugklasleerlingen van Yuverta uit Oegstgeest, een groen vmo, hebben 7 december in groepjes een lesprogramma gevolgd in de Bollenschuur, Bieb, Stal en in de tuinen. Tijdens een proeverij konden de leerlingen verschillende kruiden voelen, ruiken en - als ze...

Lees meer
Bollenmanden en verkoop van bollen

Bollenmanden en verkoop van bollen

Vanaf september tot begin december was het een drukte van belang bij Veldzicht. De bollenverkoop was net als voorgaande jaren weer een groot succes. Dat belooft bij veel mensen een kleurige en geurige tuin of plantenbak te worden. Ook de workshops bollenmanden waren...

Lees meer