Op zondag 29 oktober om 14.00 uur geeft Menko Wiersema een lezing over de keuken in de Gouden Eeuw en de plek van de Bollenstreek binnen deze (mondiale) vernieuwing. Tevens zal hij de Tuin van Holland toelichten; Nederland stond destijds aan de top van de culinaire elite en vernieuwing in Europa.
In de tijd vóór de stamppot was de Hollandse keuken veelzijdig en verfijnd. Artsen en wetenschappers begonnen in de 17e eeuw het belang van gezond eten te beseffen. Daardoor kregen groenten en fruit een belangrijke rol op het menu. Rauw en gefermenteerd kwamen in de mode en er werd veel minder suiker gebruikt. De Hortus Botanicus en de landgoederen rond Leiden waren het centrum van mondiale vernieuwing. Clusius nam vanuit België de kennis van nieuwe fijne groenten mee en plantte deze letterlijk in de Hortus Botanicus van Leiden. Boerhaave werd de eerste huisarts van Europa en legde de relatie tussen eten en gezondheid.
Een aantal landgoederen in de Bollenstreek kregen tuinen van wereldfaam. In de tuinen van Raadspensionaris Fagel werd op Leeuwenhorst de eerste ananas gekweekt en gegeten. Lisse en Hillegom werden bekend door klein fruit en baars. Het gebied rond Veldzicht lag in het centrum van de Tuin van Holland met de Maandagse Wetering als verbinding met Leiden en later de trekvaarten richting Haarlem en Amsterdam. De eerste commerciële aardappel en bloemkool (ter wereld) komen uit Rijnsburg. Noordwijk werd bekend door vis, kruiden, asperge en artisjok. Ook ontstond de eerste gespecialiseerde veeteelt in Europa met de blaarkop als uithangbord.
Leidse wetenschappers kwamen met nieuwe theorieën over voedsel. Fermenteren en het eten van lichte en gezonde maaltijden kwamen in de mode. De ‘middenkeuken’ – als tegenhanger van de rijke bacchanalen van de adel en voor een breed publiek toegankelijk – ontstond rond Leiden en wordt door Amerikaanse wetenschappers zelfs als de start van de moderne Franse keuken gezien!
Tijd: 14.00 uur in de Bollenschuur
Kosten € 7,50 inclusief koffie of thee
GON leden/vrijwilligers gratis
Pinnen kan
Aanmelden: info@streekmuseumveldzicht.nl of 06 81284798