Oranje havikskruid

Uit de tuinen

21 maart 2024

Oranje havikskruid (Hieracium aurantiacum) is een van de vele soorten van het geslacht Havikskruid (Hieracium). Bekend zijn bijvoorbeeld ook muizenoor (met gele bloemen), boshavikskruid en grijs havikskruid.
Bij Veldzicht staat in de Dodoens Cruydehof het oranje havikskruid in het perk Kruiden, wortelen en vruchten. Het is ook te vinden bij de eetbare bloemen in het kruidenveld.
Hieracium betekent wollig en dat is te zien en te voelen aan de wollige bladeren. Aurantiacum komt van aurum wat oranje of goudkleurig betekent.

De Romeinse natuuronderzoeker Plinius geloofde dat haviken zich met de plant voedden om hun gezichtsvermogen te versterken. Vandaar dat de mensen het sap gebruikten in oogwater. Zelfs de wortel om de hals gedragen zou volgens het volksgeloof de ogen versterken. Een citaat uit het leerdicht van Hondius ‘Moufeschans’:
‘Havyncx-cruyt van groote cracht.
Bij den vogel eerst bedacht.
En van hem ons naergelaten.
Comt de ooghen oock te baeten.‘

Havikskruid is een makkelijke plant afkomstig uit het bergland van Europa, later ook als tuinplant gekweekt en vanuit de tuinen verwilderd. Tegenwoordig nog te vinden in vochtige bermen en omgewerkte grond, maar niet op grote schaal.
De eerste bloemknoppen in april/mei zijn in te maken als kappertjes. Vlinders komen graag op de bloemen af.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Foto van de maand: muizenval

Foto van de maand: muizenval

Vrijwilligers van de werkgroep Collectiebeheer en registratie beschrijven alle voorwerpen van het museum. Voortaan iedere maand een voorproefje. Een van de oudste muizenvallen is een blokval of pletval. Het lokaasplankje is verbonden via een touwtje met het...

Lees meer
Blaassilene

Blaassilene

Blaassilene (Silene Vulgaris) is een plant uit de anjerfamilie. Deze wintergroene bodembedekker bloeit met witte opvallende bloemen met een sterk opgeblazen kelkbuis. De blaassilene is vernoemd naar de Griekse bosgoed Silenus die een dikke buik zou hebben. Er zijn...

Lees meer
Fiets zoekt Groen en Open tuinen

Fiets zoekt Groen en Open tuinen

Tijdens Fiets zoekt Groen op 1 juni en tijdens Markt onder de Linden op 8 en 9 juni is Veldzicht ook in de routes opgenomen. Rondom de museumboerderij liggen een zwaluwvijver, kikkerpoel, een Dodoens Cruydehof, een historisch kruidenveld en een bollentuin. Er staan...

Lees meer