Parel Veldzicht eerste project van Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek

Uit de media

8 juni 2019

NOORDWIJK – Met de onthulling van een informatiepaneel bij Streekmuseum Veldzicht en de opening van Dodoens Cruydehof werd de Parel Veldzicht in Noordwijk op 6 juni jl. officieel geopend. Parel Veldzicht is het eerste onderdeel van het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek dat is afgerond.

De nieuw aangelegde Dodoens Cruydehof aan de voorzijde van Streekmuseum Veldzicht werd 6 juni geopend.

Drie wethouders van de Bollenstreek-gemeenten en een vertegenwoordiger van de Provincie Zuid-Holland vierden samen met vele vrijwilligers van het streekmuseum de afronding van het project “Erf en Belevingsroute Parel Veldzicht”. Rond de museumboerderij aan de Herenweg in Noordwijk zijn in de afgelopen drie jaar verschillende landschappelijke en recreatieve projecten uitgevoerd.

Parel Veldzicht
Het erf rond de boerderij Veldzicht is opnieuw ingedeeld en kreeg een nieuwe entree met beukenhagen. Er kwam een hooiberg en het vogelbosje is opgeknapt. De Wandelroute Veldzicht is aangelegd, die het streekmuseum via bollenvelden en weilanden verbindt met de duinen en met de duintuin op zorgpark Willem van den Bergh van ’s Heeren Loo. Bij de nieuwe entree zijn een kruidenveld en een bollentuin met honderden historische plantensoorten aangelegd. De kruidentuin vóór de boerderij is helemaal opnieuw ingericht volgens de inzichten van botanicus en arts Rembert Dodoens en heet nu Dodoens Cruydehof.

Binnen en buiten beleven
De Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond en Landgoed Veldzicht zijn de aanjagers geweest voor de projecten. Geestgrond heeft ook de uitvoering van de projecten op zich genomen. Veldzicht-voorzitter Jan Hoogeveen en projectleider Dave Dirks prezen de inzet van de vele vrijwilligers en de bijdragen van sponsors: “Zonder hen hadden we dit allemaal niet kunnen realiseren.”

Ingrid Koops van de Tuingroep Veldzicht gaf uitleg over Dodoens Cruydehof en de andere tuinen. “We wilden een betere verbinding tussen wat binnen in het museum wordt verteld en wat buiten te zien is. Dat is met deze tuinen goed gelukt. De kruidenteelt en bloembollenteelt zijn nu zowel binnen als buiten te beleven.”

Dies Griffioen en Lida van der Voort openen Dodoens Cruydehof

B(l)oeiende Bollenstreek
Parel Veldzicht is onderdeel van het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek, dat de samenwerkende gemeenten in de Duin- en Bollenstreek samen met organisaties en ondernemers hebben opgesteld. Met dit programma, dat 20 parels telt, willen de gemeenten het landschap en de natuur versterken en de identiteit en de beleving van de Duin- en Bollenstreek voor bewoners en bezoekers vergroten.

Voor de uitvoering heeft de provincie Zuid-Holland een programmasubsidie verleend. De gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen hebben ook zelf gelden bij elkaar gebracht.

Met de projecten rond Veldzicht was in totaal € 160.000 gemoeid. De provincie Zuid-Holland betaalde daarvan de helft, de regio Holland Rijnland, de gemeente Noordwijk en ANLV Geestgrond samen de andere helft.

Gezamenlijke droom
Wethouder Sjaak van den Berg van de gemeente Noordwijk, tevens voorzitter van de regionale Landschapstafel Bollenstreek, is trots op dit eerste grote project dat nu is afgerond. “Veldzicht is een icoonproject, waarin de gezamenlijke droom van het str

eekmuseum én van de samenwerkende Bollenstreek-gemeenten is gerealiseerd.”

Linda Böcker van de provincie Zuid-Holland prees de samenwerking tussen de Bollenstreek-gemeenten bij dit Gebiedsprogramma en hoopt dat nog vele projecten mogen volgen.

Leon Guijt, voorzitter van het Genootschap Oud Noordwijk, waar Streekmuseum Veldzicht een onderdeel van is, sprak ook zijn enthousiasme uit: “Geweldig dat Veldzicht door deze projecten is uitgebouwd tot een museum, dat gelijkwaardig is aan ons museum in Noordwijk aan Zee.”

Informatiepaneel en Dodoens Cruydehof
Na alle toespraken werd buiten bij de entree door de beide museumvoorzitters, de drie wethouders en de provincie het nieuwe informatiepaneel over Streekmuseum Veldzicht onthuld. Zij kregen het eerste exemplaar van de nieuwe folder over Streekmuseum Veldzicht uitgereikt. Daarna knipten Dies Griffioen en Lida van der Voort, vrijwilligers bij Streekmuseum Veldzicht, het lint door waarmee Dodoens Cruydehof geopend was. Tegelijk met het informatiepaneel is ook een nieuwe folder over Streekmuseum Veldzicht verschenen.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Meerlandenfonds voor regentonnen

Meerlandenfonds voor regentonnen

Met een voucher van het Meerlandenfonds is Veldzicht weer een aantal regentonnen rijker in de vorm van muurtanks. Zo kan Veldzicht op twee manieren een belangrijke bijdrage leveren aan het milieu. Het is duurzaam om regenwater op te vangen en in droge perioden te...

Lees meer
Hooiberg met terras

Hooiberg met terras

Onder de hooiberg is een mooi terras aangelegd, deels met authentieke materialen. Een subsidie van het Platform Cultureel Erfgoed Noordwijk (PCEN) en vooral de inzet van vrijwilligers en hulp van bewoners van woonzorgcentrum Willem van den Bergh hebben dit terras...

Lees meer
Geel walstro

Geel walstro

Geel walstro (Galium verum) ken je misschien onder de volksnamen echt walstro of wiegenstro. Deze winterharde bodembedekker bloeit met gele zoetgeurende stervormige bloemetjes die een pluim vormen. Walstro groeit vrij algemeen in de duingebieden. Allerlei insecten en...

Lees meer