Veldzicht gaat bijdragen aan kuuroordstatus Noordwijk

Uit de media

20 januari 2021

Streekmuseum Veldzicht gaat met haar kruiden- en andere activiteiten bijdragen aan de kuuroordstatus die Noordwijk in 2020 wist te verwerven. Locatie manager Lida van der Voort: “Afgesproken is dat wij ons educatieprogramma ‘Gezondheid en voeding’ naast basisscholen ook gaan aanbieden aan de brugklassen van het voortgezet onderwijs alsmede (groot)ouders en hun (klein)kinderen. Ook gaan wij workshops en trainingen geven over kruidenteelt waar Noordwijk in het verleden landelijk om bekend stond.”

Veldzicht won vorig jaar een challenge door een gebalanceerd uitbreidingsplan in te dienen bij de provincie Zuid-Holland . Met het bedrag, dat dit opleverde, werden de (kruiden)tuinen verfraaid, uitgebreid en verbeterd waardoor deze ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Er werden verder twee vijvers aangelegd en veel aanplant toegevoegd. Dat alles in een jaar waarin ook Veldzicht fors te maken kreeg met de gevolgen van de corona uitbraak. De volgeboekte drukke agenda geraakte na de gedenkwaardige 16e maart in één klap nagenoeg leeg. De Covid-19 uitbraak heeft tal van sectoren diep geraakt waaronder de culturele.

Locatiemanager Lida van der Voort: “Veldzicht is in de afgelopen jaren omgevormd tot een locatie waar heel veel te beleven en te doen is. Naast het museum waar veel aspecten van de geschiedenis van Noordwijk te bewonderen zijn, bieden De Stal voor educatieve doeleinden, de Bollenschuur voor vergaderingen, lezingen en besloten feestelijke bijeenkomsten, de steeds verder uitdijende bibliotheek en de (kruiden)tuinen veel mogelijkheden om neer te strijken op Veldzicht. Tot 16 maart hadden wij al de nodige gezelschappen over de vloer en voor de rest van 2020 was er sprake van een volgeboekte agenda. Toen wij die agenda door de afgekondigde maatregelen leeg moesten maken zijn wij gaan kijken wat er nog wel mogelijk was. Met in achtneming van de voorschriften hebben wij in nauw overleg met de organisatoren in de buitenlucht de zangkoren Dune & Forest en de Seaside Singers kunnen laten repeteren, konden wij cursussen en trainingen met een beperkt aantal deelnemers door laten gaan, heeft de Vrije universiteit de beeldhouwlessen kunnen uitrollen en is er ook weer in de buitenlucht gerepeteerd voor een theatervoorstelling. Dat lijkt heel wat maar het is een schim van wat wij graag mede tot stand hadden willen brengen.” De veel bezochte Voorjaarsmarkt en de Pompoenmarkt in het najaar moesten worden afgelast. De populaire workshops bollenmanden, die op Veldzicht worden gegeven, moesten worden omgevormd tot een thuisactie. Niettemin vonden de 300 manden met hun vulling gretig aftrek. De traditionele verkoop van bollen vanuit de Bollenschuur kon onder strikte condities wel doorgaan en werd opnieuw een succes waarbij de opbrengst ten goede komt aan het Genootschap Oud Noordwijk. Daartegenover staat dat wij veel aanvragers voor de huur van onze opstallen moesten teleurstellen en ook de educatieve programma’s stil kwamen te liggen. Dat veel activiteiten voor derden geen doorgang konden vinden belemmerde de vrijwilligers niet om Veldzicht nog aantrekkelijker te maken. In 2021 wordt op dezelfde voet doorgegaan om nog meer bezoekers en gebruikers naar de unieke locatie te trekken.

De kuuroordstatus die Noordwijk heeft verworven zal voor een deel ook door Veldzicht worden ingevuld. In het afgelopen jaar maakten al veel mensen gebruik van de nieuwe wandelroute die voert langs voorheen niet toegankelijke kwekerijen waarvan Veldzicht de start- en finishplaats is. Geplande promotie zal het aantal wandelaars ongetwijfeld doen oplopen. Zeker als nog meer bekend wordt dat Veldzicht op zich voor hen ook veel te bieden heeft. Zoals de eigen landerijen rondom Velzicht die in het voorjaar en de zomer in bloei staan. Veldzicht dat benoemd werd als eerste parel van de Duin- en Bollenstrek zal die titel ook in 2021 meer dan waar maken.

De aanwezigheid van de kruidentuinen en het gebruik ervan zullen ingezet worden om de kuuroordstatus van Noordwijk verder in te kleuren.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Foto van de maand: muizenval

Foto van de maand: muizenval

Vrijwilligers van de werkgroep Collectiebeheer en registratie beschrijven alle voorwerpen van het museum. Voortaan iedere maand een voorproefje. Een van de oudste muizenvallen is een blokval of pletval. Het lokaasplankje is verbonden via een touwtje met het...

Lees meer
Blaassilene

Blaassilene

Blaassilene (Silene Vulgaris) is een plant uit de anjerfamilie. Deze wintergroene bodembedekker bloeit met witte opvallende bloemen met een sterk opgeblazen kelkbuis. De blaassilene is vernoemd naar de Griekse bosgoed Silenus die een dikke buik zou hebben. Er zijn...

Lees meer
Fiets zoekt Groen en Open tuinen

Fiets zoekt Groen en Open tuinen

Tijdens Fiets zoekt Groen op 1 juni en tijdens Markt onder de Linden op 8 en 9 juni is Veldzicht ook in de routes opgenomen. Rondom de museumboerderij liggen een zwaluwvijver, kikkerpoel, een Dodoens Cruydehof, een historisch kruidenveld en een bollentuin. Er staan...

Lees meer