Vlier

Uit de tuinen

6 januari 2024

Vlier (Sambucus Nigra) ken je misschien van de volksnamen: vledder, hullunder, vlaardeboom of koningin der weiden. Vlier is een witbloeiende heester met schermvormige bloemen. Deze struik wordt omringd door oude mythische verhalen, teveel om op te noemen.

Een paar voorbeelden:

  • Sambucus verwijst naar sambuke, een muzieksinstrument uit de Griekse oudheid vervaardigd van vlierhout.
  • Vroeger dacht men dat de duivel verscheen als je vlierhout verbrandde. Het was dan ook gevaarlijk om een wiegje van vlierhout te maken. Dat zou de kwade geesten aantrekken.
  • Het was wel weer handig om een vlier bij de achterdeur te hebben. Die zou heksen weren en ervoor zorgen dat het huis nooit door de bliksem zou worden getroffen.

Het medicinale gebruik van de vlier is zo veelzijdig dat men de boom ook wel de ‘apotheek’ noemde. En er wordt ook wijn van gemaakt.
Veel mensen kennen de heerlijke vlierbessensiroop en de vlierbloesemlikeur. Zowel de bessen als de bloesem kun je op allerlei manieren verwerken in jams en gelei. Bloesemschermen kun je heerlijk frituren; eerst even door een beslagje halen.
Maar kijk uit met de vlier. Van sommige soorten zijn de bessen giftig.
De bessen moet je dus eerst goed koken voor gebruik en dat geldt ook voor de andere delen van de plant.

Op Veldzicht is de vlier te vinden achterin de Dodoens Cruydehof, waar hij ook dient als windscherm.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Brave hendrik

Brave hendrik

Brave hendrik (Chenopodium bonus-henricus) is ook bekend onder de volksnamen veldspinazie, wilde melde, ganzenvoet of algoede. De naam verwijst naar koning Hendrik IV van Navarra en diende ter onderscheid van de giftige ‘slechte Hendrik’ (bosbingelkruid). Vooral in...

Lees meer
Workshop Paashaas vilten

Workshop Paashaas vilten

Zondagmiddag 17 maart kun je een paashaas vilten in de stal. Langzamerhand een traditie bij Veldzicht: een paashaas in de lente, dan een bollenveld en in de winter kerstengeltjes vilten. Iedereen kan deze techniek leren. Ervaren docenten begeleiden je daarbij. Zo kom...

Lees meer
Lezing over ‘De Gekkenlogger’

Lezing over ‘De Gekkenlogger’

Op zondag 25 februari 2024 om 14.00 uur geeft Joop Burgerhout een lezing over ‘De Gekkenlogger’. In de zomer van 1915 ging de Katwijkse zeillogger KW171 met dertien bemanningsleden de Noordzee op. Zes weken later werd het schip door een Noors schip gesignaleerd. Tien...

Lees meer