Vlier

Uit de tuinen

6 januari 2024

Vlier (Sambucus Nigra) ken je misschien van de volksnamen: vledder, hullunder, vlaardeboom of koningin der weiden. Vlier is een witbloeiende heester met schermvormige bloemen. Deze struik wordt omringd door oude mythische verhalen, teveel om op te noemen.

Een paar voorbeelden:

  • Sambucus verwijst naar sambuke, een muzieksinstrument uit de Griekse oudheid vervaardigd van vlierhout.
  • Vroeger dacht men dat de duivel verscheen als je vlierhout verbrandde. Het was dan ook gevaarlijk om een wiegje van vlierhout te maken. Dat zou de kwade geesten aantrekken.
  • Het was wel weer handig om een vlier bij de achterdeur te hebben. Die zou heksen weren en ervoor zorgen dat het huis nooit door de bliksem zou worden getroffen.

Het medicinale gebruik van de vlier is zo veelzijdig dat men de boom ook wel de ‘apotheek’ noemde. En er wordt ook wijn van gemaakt.
Veel mensen kennen de heerlijke vlierbessensiroop en de vlierbloesemlikeur. Zowel de bessen als de bloesem kun je op allerlei manieren verwerken in jams en gelei. Bloesemschermen kun je heerlijk frituren; eerst even door een beslagje halen.
Maar kijk uit met de vlier. Van sommige soorten zijn de bessen giftig.
De bessen moet je dus eerst goed koken voor gebruik en dat geldt ook voor de andere delen van de plant.

Op Veldzicht is de vlier te vinden achterin de Dodoens Cruydehof, waar hij ook dient als windscherm.


Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom Streekmuseum Veldzicht

Foto van de maand: muizenval

Foto van de maand: muizenval

Vrijwilligers van de werkgroep Collectiebeheer en registratie beschrijven alle voorwerpen van het museum. Voortaan iedere maand een voorproefje. Een van de oudste muizenvallen is een blokval of pletval. Het lokaasplankje is verbonden via een touwtje met het...

Lees meer
Blaassilene

Blaassilene

Blaassilene (Silene Vulgaris) is een plant uit de anjerfamilie. Deze wintergroene bodembedekker bloeit met witte opvallende bloemen met een sterk opgeblazen kelkbuis. De blaassilene is vernoemd naar de Griekse bosgoed Silenus die een dikke buik zou hebben. Er zijn...

Lees meer
Fiets zoekt Groen en Open tuinen

Fiets zoekt Groen en Open tuinen

Tijdens Fiets zoekt Groen op 1 juni en tijdens Markt onder de Linden op 8 en 9 juni is Veldzicht ook in de routes opgenomen. Rondom de museumboerderij liggen een zwaluwvijver, kikkerpoel, een Dodoens Cruydehof, een historisch kruidenveld en een bollentuin. Er staan...

Lees meer